Hoge temperaturen verwacht: let op hittestress en veevervoer

  • LTO Noord
  • Gezonde dieren

De komende dagen is er warm weer voorspeld. Op dinsdag 12 juli wordt een temperatuur van 27 graden of hoger verwacht. Dan treedt het Nationaal Plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

vechtdal-7

Deze afkondiging is vooralsnog alleen voor deze datum afgegeven, maar gezien de weersvoorspelling voor de komende week is het niet onwaarschijnlijk dat het plan vaker in werking zal treden. Ook is er bij hoge temperaturen kans op hittestress bij dieren.

Nationaal Plan Veervervoer bij extreme temperaturen

Het nationaal plan is te vinden op de website van de NVWA. De NVWA gebruikt de KNMI app voor de weersvoorspelling.

Bij lange transporten (langer dan 8 uur) geldt dat het transport niet wordt gecertificeerd, als de verwachte buitentemperatuur op enig moment tijdens het transport 30 graden of hoger is. Bij een buitentemperatuur van 35 graden of hoger is transport van dieren in Nederland verboden. 

Exportcertificering

De NVWA hanteert verruimde openingstijden voor exportcertificering vanaf vrijdag 23 juni. Vanaf dan is exportcertificering mogelijk tussen 04.00 en 22.00 uur. Of de verruimde openingstijden gehanteerd kunnen worden, is mede afhankelijk van de plaatselijke capaciteit van de NVWA en of de minimum verwachte temperatuur van 27 graden van kracht blijft.

Hittestress

Door hoge temperaturen neemt het risico op hittestress bij dieren toe. Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de mate van hittestress bij dieren.

Kijk op www.hittestresscheck.nl voor de voorspelling per diersoort bij u in de buurt. Naast het berekenen van het risico op hittestress kunt u op de website ook advies inwinnen en meer informatie over hittestress vinden.

Bron:

LTO Nederland