Inventarisatie behoefte wind op land in Noord-Holland Noord / West-Friesland

  • West-Friesland
  • Heerhugowaard, Langedijk en Schagen
  • Hollands Kroon

LTO Noord inventariseert bij haar leden van de afdelingen in Noord-Holland Noord en West-Friesland de animo voor deelname aan wind op land-projecten. Het is noodzakelijk om te onderzoeken waar (nieuwe) initiatieven ondersteuning kunnen gebruiken of juist al aan de slag zijn.

vollegrondsgroenteteelt-139

Heb je interesse of ideeën om jouw land in te zetten voor de ontwikkeling van windturbines op eigen land? Vul dan vrijblijvend onderstaand formulier in (onder de kaartjes), zodat LTO Noord letterlijk (en figuurlijk) in kaart kan brengen waar onze leden behoefte hebben aan wind op land. Invullen kan tot en met 31 januari 2023, wij houden je daarna op de hoogte van het verloop van het proces. 

Wat doen wij met de inventarisatie?

Deze informatie wordt meegenomen in een unieke samenwerking tussen boeren, burgers en buitenlui. Samen met de Natuur & Milieu Federatie NH en lokale energie-coöperaties (onder de koepel van ESN) gaan wij inventariseren waar wij kansen zien voor onze boeren en tuinders. Alle reacties bij elkaar geven een overzicht van wensen om windturbines te realiseren, waarmee LTO Noord analyseert of deze wensen samengaan met de gekozen zoekgebieden in de Regionale Energie Strategie. Als je aan de slag wilt, of je land beschikbaar wilt stellen, worden gesprekken gevoerd met lokale overheden of uitbreiding van zoekgebieden mogelijk is.

Ontwikkeling van windturbines start meestal doordat een ontwikkelaar een aanbod doet aan één of meer grondeigenaren. Ontwikkelaars hebben controle over de ontwikkeling van het gebied en de verdeling van rendement en lasten. Verspreid over Nederland zijn diverse initiatieven waar ontwikkeling leidt tot spanningen tussen boer en burger. Dat is te voorkomen door als ondernemers te verenigen en zelf ontwikkeling aan te jagen. En vooral samen te ontwikkelen met de lokale omgeving. Provincie Noord-Holland ziet kansen voor een initiatiefrol voor agrarische ondernemers en meerwaarde voor de lokale omgeving.

Kortom, laat ons weten waarmee LTO Noord jou, en ons allemaal, kan helpen!

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem contact op met Henk Lok, projectleider: hlok@ltonoord.nl / 06-51571607.

Kaartjes RES-deelregio's

Westfriesland

Kop Noord-Holland

Alkmaar