Nieuws
20 oktober 2025

Werkbezoek - kalverhouderij zoekt verbinding en waardering

De Nederlandse kalverhouderij is de grootste producent van kalfsvlees in Europa. Maar de sector staat onder druk. De Gelderse Vallei telt circa 60% van de bijna 1.000.000 vleeskalverplaatsen in Nederland. Alle reden voor Dirk Bruins en Anna-Jet Leijenaar, voorzitter en vicevoorzitter van LTO Noord, om te horen waar een kalverhouder tegenaan loopt, maar waar ook kansen liggen.

Bestuursleden en medewerkers van LTO Noord bezoeken kalverhouderij Koudijs in Lunteren.

Op de kalverhouderij van de familie Koudijs in Lunteren heerst in de verschillende stallen een serene rust; de 680 rosé- en 740 blankvleeskalveren hebben de ruimte in de moderne, schone stallen. In 2024 nam Everard Koudijs het bedrijf over van zijn vader. Toch ziet de ondernemer dat kalverhouders, ondanks alle investeringen binnen de regelgeving, dreigende wolken boven de sector.

Goede kalverprijs, mestafzet frustreert

De kalfsvleesprijs is weliswaar beter dan ooit, maar aan de andere kant groeien de uitdagingen en kosten voor mestafzet. Ook het strokenplan van provincie Gelderland met maatregelen tot 500 meter tot kwetsbare natuur benauwt Koudijs. “Ik doe mijn werk met heel veel plezier, maar tegelijk is er veel onzekerheid. De sector krimpt door stoppers, waardoor onze stem als sector ook minder groot wordt. Ik hoop dat we vanuit LTO ons blijven sterk maken en de verbinding met de buitenwereld versterken.”

Framing van kistkalf leeft nog steeds

Want het achterhaalde idee van kistkalveren leeft nog volop bij velen, waaronder ook bij politici. “Veel publieke scepsis hangt samen met framing, beschouwt Dirk Bruins: “Een dier is emotie, en helemaal een jong dier. Die discussie ga je niet winnen.” Teus Kreuger, voorzitter LTO Vakgroep Kalverhouderij duidt vanuit zijn ervaring als dierenarts dat er desondanks zo veel ontzettend goed geregeld is rond bijvoorbeeld diertransporten en ruimtes. “Kalverhouders zijn voorzichtig met stalbezoek vanwege de hygiëne-risico’s. Zichtstallen bieden wel de kans om mensen te laten zien hoe de kalveren leven.”

Innovatie als oplossing voor sector

In de regio rond Barneveld werd de kalverhouderij medio vorige eeuw groot; de boterberg in combinatie met de armere grond vormde een prima basis. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat het dierdichte gebied stikstofgevoelig is. Toch ziet Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei - en kalverhouder - ook kansen, vertelt hij op kalverhouderij Beekzicht in Barneveld, het tweede werkbezoekbedrijf deze dag. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op groepshuisvesting van kalveren met de modernste technologie: “Met innovatie en de borging daarvan kunnen wij veel beter sturen op emissie. En dat is van belang voor de sector, want wij dragen binnen Europa veel bij aan de voedselzekerheid.”

Verwaarding samen met melkveehouderij

De kwaliteit van Nederlandse kalveren die naar de kalverhouder gaan, neemt toe, maar kan in sommige gevallen nog beter, stelt Kreuger. De kwaliteit van in Nederland geproduceerd kalfsvlees wordt internationaal goed gewaardeerd en scoort hoog op gebied van dierenwelzijnsnormen. Het relatief jonge kalfvolgysteem geeft de keten beter inzicht in de levensloop en dat betaalt zich uit. Anna-Jet Leijenaar, portefeuillehouder Dierlijke sectoren in het Algemeen Bestuur, ziet ook dat dit meerwaarde heeft binnen de samenwerking met bijvoorbeeld de vakgroep Melkveehouderij. “De juiste aandacht tijdens de eerste veertien dagen van een kalf is superbelangrijk. Hoe gezonder de kalveren het erf van de boer verlaten, hoe beter de start is bij de kalverhouders. Dankzij onze professionele kalverhouders weten we die kalveren een goede plek te geven en beter te verwaarden tot hoogwaardig vlees.'

LTO Dichtbij app

Blijf up-to-date met het laatste nieuws voor jouw agrarische bedrijf via de LTO Dichtbij app.

Word lid

Word lid van LTO Noord en versterk je positie in de agrarische sector. Meld je nu aan!

Boer aait koe in weiland.