LTO Noord en ZOB starten TABOER-campagne om mentale zorgen bespreekbaar te maken

  • Voor de mens achter de ondernemer
  • LTO Noord

Deze week start de TABOER-campagne ‘Ik kan het zelf (niet meer)’. Hierin wordt aandacht gevraagd voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland. Initiatiefnemers van deze publiekscampagne zijn LTO Noord en Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB).

Ondernemers voelen de toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij. De stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief zorgen voor gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie bij veel agrariërs en hun gezinnen. Steeds meer boeren en tuinders kampen met mentale problemen. Problemen waarover je liever niet praat. TABOER wil deze problemen bespreekbaar maken onder het motto: Praten helpt!

Taboe op bespreekbaar maken van mentale problemen

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders zo belangrijk”, aldus Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder. Mede dankzij financiële steun van de Rijksoverheid gaat deze meerjarige campagne officieel van start op 20 maart 2023. TABOER is een onafhankelijk loket, waar je dagelijks terecht kunt voor een luisterend oor, tips en adviezen en ervaringsverhalen.

Praten helpt

Het doel van deze campagne is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt zowel voor boeren en tuinders met mentale problemen als de mensen in hun omgeving. TABOER bestaat uit een website en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/ of verwijzen door naar de juiste hulpverlening. Piet Boer, ZOB-voorzitter: “In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. De boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Praten helpt…”.

Somberheid onder boeren

Nieuwsuur besteedde in een uitbreid en indringend item aandacht aan boeren die mentaal in de knel zitten. Daarin werd ook de TABOER-campagne benoemd om stress en somberheid onder boeren en tuinders bespreekbaar te maken. In de uitzending van Nieuwsuur op 19 maart zijn onder andere melkveehouders Rudie en Petra Freriks, Koos van der Wind, melkveehouder Piet Boer (voorzitter ZOB) en kalverhouder Fije Visscher (bestuurder LTO Noord) aan het woord.

Kijk hier het item in de uitzending van Nieuwsuur terug.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op: www.taboer.nl