Vee gaat op stal vanwege wolvenaanvallen

  • Drenthe
  • Regio Noord
  • Friesland

In de regio Midden- en Zuidwest-Drenthe houden veel veehouders nu en waarschijnlijk ook het volgende weideseizoen, hun vee binnen uit angst voor wolvenaanvallen.

Reden hiervoor is dat zowel schapen, runderen als paarden niet meer veilig zijn als ze buiten lopen. Een aantal wolven heeft de afgelopen maanden in het gebied vele tientalen dieren van zowel professionele veehouders als hobbyboeren aangevallen.

Regiobestuurder Arend Steenbergen: “Het leed dat wordt veroorzaakt bij de dieren, maar ook de impact die het heeft op de veehouders, is niet te beschrijven. We zien dat de politiek blijft volharden in het beschermen van de wolf, maar dat veehouders nu geen andere keuze hebben dan te stoppen met het houden van met name schapen of hun dieren in een afgesloten stal te houden.” LTO Noord heeft samen met de Vereniging van Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN) eerder reeds een appel gericht aan de Provincies Drenthe en Fryslân om in te grijpen.  

Steenbergen: “We zien dat naast het dierenleed en de economische schade ook het veiligheidsgevoel van burgers wordt aangetast. Dit geldt voor boeren die in de schemer het vee uit het land halen voor het melken. Maar zeker ook voor ouders die hun kinderen niet meer in het donker op de fiets naar het dorp laten gaan. De wolf laat zich volop zien, tot dichtbij huizen en boerderij en is helemaal niet   schuw. Mensen voelen zich niet meer op hun gemak als een wolf in de buurt is.”     

De wolven in Drenthe blijven voortdurend vee aanvallen, vanwege het beperkte voedselaanbod in de natuur. Er zijn reeën, maar geen herten en zwijnen. Daarom hoort de wolf niet thuis in deze gebieden. LTO Noord roept de provincies en gemeenten op om keuzes te maken. Óf een agrarisch cultuurlandschap met wolven, waar geen vee meer buiten loopt en mensen zich niet veilig voelen, óf een aanpak  die zich richt op het beheer van de wolf.

Uit statistieken van BIJ12 blijkt dat de wolven in Drenthe en in het Zuiden van Friesland in 2022 flink huishouden. Tot 20 september zijn 343 dode schapen geregistreerd en 14 runderen. Van de recente aanvallen op vee in deze opsomming wijst het schadebeeld op wolf, maar hiervan is nog geen DNA bevestiging. De praktijk is overigens dat de wolf meer dieren verwond waardoor de gewonde dieren uit hun lijden verlost moet worden. Hierdoor is het werkelijk aantal dode dieren nog hoger.