Vertrouwenspersoon veilig buitengebied

Het platteland en agrarisch buitengebied wordt door criminelen gezien als een ideale omgeving. Boeren en tuinders kunnen bij een vertrouwenspersoon terecht wanneer zij te maken krijgen met criminaliteit.

Het platteland en agrarisch buitengebied wordt door criminelen gezien als een ideale omgeving. Boeren en tuinders kunnen bij een vertrouwenspersoon terecht wanneer zij te maken krijgen met criminaliteit.

Boerenbedrijven en overige ondernemers in het buitengebied kunnen te maken krijgen met inbraken, stalbrand, diefstal van kostbare GPS-apparatuur of een verhuurde loods die gebruikt wordt als drugslab of andere ondermijnende criminaliteit.

Wat is ondermijning?

Met name ondermijning is een groter wordend probleem voor boeren en tuinders. Ondermijning is de vermenging van de onder- met de bovenwereld: criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten.

Steeds vaker worden boeren en tuinders benaderd voor het verhuren van hun leegstaande schuren. Later blijkt dat er drug geproduceerd, verhandeld of gedumpt wordt. Als de criminelen dan al in je loods zitten, is het lastig om ze weg te krijgen. LTO Noord trekt daarom aan de bel en zet sterk in op een stevige aanpak voor een veilig buitengebied. 

Vertrouwenspersoon veilig buitengebied

Om boeren en tuinders en andere bewoners van het buitengebied te helpen, begeleiden en adviseren heeft LTO Noord per 1 december 2023 een vertrouwenspersoon veilig buitengebied aangesteld: Gaby de Ruiter. Je kunt bij haar terecht voor het vertrouwelijk stellen van vragen, advies, hulp en begeleiding.

Gaby de Ruiter: "Ik sta als vertrouwenspersoon voor je klaar! Bel of app mij voor hulp en advies."
06-16015029 / vertrouwenspersoon@ltonoord.nl 

 

 

 

Herken de signalen van ondermijning!

 • Afgeplakte ramen
 • Vreemde geuren
 • Nachtelijke activiteiten
 • Vreemde voertuigen
 • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn
 • Toename van kunstlicht
 • Extra camerabeveiliging
 • Extra of andere sloten
 • Huurders die vaag doen over identiteitsbewijzen
 • Rommelige en/of contante betalingen van de huurder
 • Aanbod van hoge huurvergoedingen

Waarom een vertrouwenspersoon?

Boeren en tuinders doen nog weinig meldingen bij de via de overheid ingerichte meldpunten voor criminaliteit. Er bestaat wantrouwen dat die meldingen te herleiden zijn tot een persoon en het vertrouwen dat de melding wordt opgevolgd is laag. De vertrouwenspersoon fungeert als aanspreekpunt voor leden en niet leden die te maken krijgen met criminele activiteiten op en rondom hun bedrijf. Zij is de vertrouwelijke vraagbaak en sparringpartner met kennis van de agrarische context en het veiligheidsdomein. Ook kan de vertrouwenspersoon op verzoek van de ondernemer hulp bieden bij doorschakeling naar politie, Openbaar Ministerie of Meld Misdaad Anoniem.

Samenwerken voor een veilig buitengebied

De vertrouwenspersoon zal niet alleen een verbindende schakel zijn in de informatievoorziening naar onze achterban. We geven ook informatie over wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en wat ertegen te doen is. In publiek-private samenwerking zal de vertrouwenspersoon zich inzetten voor een veilig buitengebied.

Onze vertrouwenspersoon staat voor jullie klaar

Heb jij als ondernemer te maken met criminaliteit zoals ondermijning in jouw omgeving of loop je rond met zorgen over dit thema? Meld je bij de vertrouwenspersoon.