3x (nieuwe) spuittechnieken in de akkerbouw

 • Regio Noord
 • Regio Oost
 • Regio West
 • Perceelemissie in de hand
 • Water en bodem in balans

Drift is naast erf- en perceel één van de drie emissieroutes. Veel boeren zetten zich daarom in voor driftbeperking. Dat kan op verschillende manieren, onder andere met doppen die een hogere driftreductie halen dan de standaard, maar ook door een extra driftreducerende techniek toe te passen. Welke en met welke driftklasses? We zetten er in dit artikel drie op een rijtje. Er zijn er nog veel meer, deze vind je door de factsheet spuittechnieken te downloaden.

akkerbouwer-28
 1. Veldspuit met luchtondersteuning + 50% DRD
  De driftklasse is bij 90% bij 50% drift reduceerde doppen (DRD) en 95% bij 75% DRD. Goed om te weten is dat dit gaat om tot 120o tophoek van de dop, 50 cm dopafstand, conventionele hoogte van de spuitboom, maximaal 8 km per uur.


 2. Veldspuit met Hardi Twin Force luchtondersteuning + 50% DRD
  De driftklasse is bij 97,5% bij 50% DRD en 99% bij 75% DRD. Goed om te bedenken is dat doppen niet boven de maximale spuitdruk zoals in DRD-lijst is vermeld, maximaal 8 km per uur.


 3. Veldspuit met sleepdoeksysteem + 50% DRD of Teejet AI 110-015 (tot 3 bar)
  De driftklasse is t/m 99%. Goed om te weten dat Sleepdoeksysteem moet afsteunen op gewas of kale grond, maximaal 20 cm dophoogte en dopafstand maximaal 33 cm. De maximale druk mag niet boven de in de DRD-lijst vermelde druk en ook hier geldt maximaal 8 km per uur. 

Benieuwd naar de rest van de spuittechnieken? Download de factsheet spuittechnieken