Veel agrarische ondernemers hebben te maken met stijgende kosten, strengere milieuregels en maatschappelijke verwachtingen. Duurzame energie biedt kansen. Het helpt agrarische ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en aan klimaatdoelstellingen te werken.
Agrarische ondernemers kunnen hun eigen stroom opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen. Die energie kunnen ze direct gebruiken voor machines, zoals melkrobots en koelinstallaties. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van energieleveranciers en besparen ze op hun kosten. Sommige bedrijven gaan nog verder en zetten mest om in biogas, wat weer gebruikt kan worden als brandstof of elektriciteit.
Toepassingen van duurzame energie op het boerenerf
Er zijn verschillende manieren waarop boeren duurzame energie kunnen toepassen:
Zonne-energie via zonnepanelen op daken is makkelijk en levert direct stroom. Maar terugleveren aan het net lukt niet altijd door netcongestie.
Windenergie via windmolens werkt goed op open plekken. Ze leveren veel stroom, maar vergunningen zijn lastig en er is soms bezwaar uit de omgeving.
Mono-mestvergisting zet mest om in biogas en warmte. Dit vermindert uitstoot en levert energie, maar het is duur en technisch complex.
Accu’s slaan stroom op voor later gebruik. Handig als het net vol zit, maar accu’s zijn duur en nemen ruimte in.
Energie achter de meter betekent dat je je eigen stroom meteen gebruikt, bijvoorbeeld voor koeling of elektrische machines. Dit voorkomt overbelasting van het net, maar vraagt om slimme afstemming.
Agrarische ondernemers lopen soms tegen hoge kosten, ingewikkelde regels of een vol net aan. LTO Noord denkt graag mee.
De rol van LTO Noord
LTO Noord helpt leden bij de overstap naar duurzame energie. Ze doen dit door met de overheid en netbeheerders te overleggen, maar ook door leden te informeren en te begeleiden. Samen werken ze aan goede projecten, zoals zonne-energie op daken of kleine windmolens. LTO wil geen grote zonneparken op landbouwgrond, maar steunt wel slimme combinaties zoals AgriPV: zonnepanelen boven gewassen.
LTO Noord heeft de ambitie dat haar leden in 2030 hun eigen energie duurzaam opwekken. In 2050 willen wij zelfs meer energie opwekken dan ze gebruikt. Zo werken wij aan een groene, sterke toekomst.
Samenwerken? Neem contact op!
Ben je agrarisch ondernemer en wil je meer weten over duurzame energie? Of ben je beleidsmaker bij een provincie, gemeente of waterschap en wil je de opwek van duurzame energie versnellen via projecten of beleid? Neem dan contact op met LTO Noord.