Zo zitten er ineens 300 mensen aan een boerenmaaltijd

  • Interactie met de samenleving

Hoe maak je mensen enthousiast om meer te willen weten over de oorsprong van hun voedsel? Door ze te laten proeven, vindt Annet Kalter van IJsseldelta Boert Bewust. Zaterdag organiseerde ze het straatdiner van Riek tot Vork, waarbij 300 deelnemers tijdens het eten door een koptelefoon het verhaal van de boer en boerin hoorden.

Mensen bereiken zonder grote interesse in de sector

Het straatdiner vond plaats in Kampen tijdens het HanzeFest XL. ‘Het leuke is dat je dan mensen aan tafel krijgt die niet speciaal komen om meer te weten over onze sector. Ze lopen voorbij, horen gezellig muziek en zien de mooie tafel en willen dan graag eten en luisteren. Het is mooi dat we op deze manier ook hen weten te bereiken.’ 

Nieuwe kijk van burgers

De deelnemers kregen bokjesvlees of grillkaas. ‘Onze boeren vertellen alles over hun bedrijf en het eten dat voor hun ligt,’ vertelt Annet. Veel deelnemers blijven na de maaltijd nog hangen om door te praten met de agrariërs. ‘En dan is het echt mooi om te horen dat ze wat nieuws hebben geleerd of meer begrip hebben gekregen, zo hadden veel mensen niet eerder stil gestaan dat er bokjesvlees is en dat dit ontstaat als ‘bijproduct’ bij de zuivelproductie. Ook de andere ingrediënten, zoals tomaat, paprika, aardappelen en komkommer, komen allemaal uit de IJsseldelta. ‘De bezoekers proeven dus de rijke smaak van onze streek.’

Ook hulp nodig bij idee voor interactie met de samenleving?

‘Om zoiets te organiseren kost ook zeker wat geld.’ Van Riek tot Vork is daarom mede geholpen met een bijdrage vanuit het LTO Noord Servicepunt Interactie met de samenleving. Een idee van LTO Noord om goede initiatieven zowel financieel als met professionele hulp te kunnen ondersteunen. Ook een goed idee en kan je wel wat hulp gebruiken? Kijk eens op de site en stuur je aanvraag eenvoudig in.