Bijeenkomst vezelhennepteelt regio Noord

  • Biodiversiteit
  • Regio Noord
  • Friesland
  • Groningen
  • Drenthe

Op maandag 30 januari 2023 vanaf 19:30 uur organiseren wij in Tolbert (Groningen) een bijeenkomst over de teelt van vezelhennep. We vertellen onder andere over het perspectief, de toepassingen en er vindt een panelgesprek plaats met agrarische ondernemers die wel of geen vezelhennep telen.

 

Voordelen en toepassingen vezelhennep

Vezelhennep behoeft weinig input, is goed voor de bodem en draagt bij aan biodiversiteit (rustgewas). Het is een natuurlijke grondstof voor een breed scala aan toepassingen, denk aan: textiel, voedsel, papier, veevoer, versterkende vezel in biocomposieten, bio-energie en bouwmaterialen.

Programma

 

  1. Martien van den Oever van WUR vertelt over het perspectief en toepassingen van vezelhennep; 
  2. Hempflax informeert de deelnemers over de teelt van vezelhennep en de verwerking in de praktijk;
  3. Vervolgens tonen we een video over de toepassing van vezelhennep in met name textiel, gevolgd door een vraaggesprek met een onderzoeker van de Hogeschool Gent;
  4. Daarna wordt het Wiki Handboek over vezelhennep, van het teeltplan tot en met de toepassingen, kort gepresenteerd. Het Wiki Handboek geeft informatie over de belangrijkste aspecten van de teelt, de verwerking en toepassingen. Wat gebeurt er met de vezelhennep nadat het is geoogst? Ook geeft het gebruikers van de grondstof inzicht in de totstandkoming. 
  5. Tot slot vindt er een panelgesprek plaats met agrarische ondernemers.

Aanmelden

Ben jij agrarisch ondernemer, gevestigd in Friesland, Groningen of Drenthe en wil je onderzoeken of de teelt van vezelhennep bij jou past? Meld je dan aan via het onderstaande formulier!
Graag aanmelden voor maandag 23 januari 2023!

Datum en locatie

Datum: Maandag 30 januari 2023
Locatie: Evenementenlocatie De Postwagen, Hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert
Tijdstip: 19:30 inloop met koffie en thee, 20:00 start programma. Einde 21:30.

Over de bijeenkomst

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van het Kennis op Maat-project over Vezelhennep en is een initiatief van: LTO Noord, WUR, Hempflax, en HOGENT. Het project ontvangt financiële steun vanuit de kennis- en innovatieagenda landbouw, water, voedsel (TKI Agri&Food, TKI Tuinbouw&Uitgangsmaterialen). 

Dit formulier vraagt jou om jouw naam en e-mail adres zodat wij met jou kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt.

Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.

Bijeenkomst vezelhennepteelt regio Noord