Robots en cameragestuurde schoffelmachines (bijna) praktijkrijp

  • Bomen en vaste planten

Robots en cameragestuurde schoffelmachines vormen de toekomst van onkruidbeheersing. Allerlei techniek die (bijna) praktijkrijp is, werd 1 juni gedemonstreerd bij Agrarisch Innovatie & Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat.

boomkwekerij-34

De demodag, georganiseerd door Rusthoeve, ZLTO, Delphy en FME, was hoofdzakelijk gericht op de landbouw, maar diverse geshowde technologie biedt ook voor andere sectoren perspectief in de onkruidbeheersing.

Zo reed er de Orio zelfstandig rond, de nieuwste robot van het Franse Naïo Technologies die vorig jaar een primeur was op de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij in Zundert. De werktuigendrager is geschikt voor zowel rijen- als beddenteelt. Importeur Abemec liet in Colijnsplaat ook de Deense Robotti zien die eerder in Zundert is gedemonstreerd.

Grippers pakken wortelonkruiden

Het Nederlandse Odd.Bot toonde de Weed Whacko, een robot die onkruid kan detecteren en dit in dezelfde gang ook kan verwijderen met grippers. De grijpdiepte is instelbaar, waardoor ook wortelonkruiden gepakt kunnen worden. De robot is beproefd in teelten wortel, ui en witlof. Odd.Bot perfectioneert de robot nu; in 2024 komt hij op de markt.

Daarnaast kwam de FarmDroid in actie, een Deense robot die autonoom gewassen zaait en daarna gelijk blind kan schoffelen. Omdat elk zaadje een specifieke gps-locatie krijgt. De robot wordt onder andere in de bieten ingezet, maar is geschikt voor alle pilvormige zaden.

Bladvlekken zoeken in lavendel

Pixelfarming Robotics demonstreerde de Robot One: een prototype dat onkruid in een gewas kan herkennen en met CO2-laser kan verwijderen. De Robot One kan ook worden ingezet bij ziekzoeken, bijvoorbeeld op bladvlekken in lavendel. Tijdens dat werk is dan gelijktijdig de maatsortering te meten, wat interessant kan zijn voor het voorraadbeheer van de planten.

Op de Zeeuwse klei werd verder de nieuwste schoffelmachine van het Franse Carré gedemonstreerd, met vingerwieders eraan. Steketee showde een nieuwe cameragestuurde schoffelmachine. De fabrikant heeft de camera zelf ontwikkeld en gebouwd. Aan de hand van de beelden kan de machine zichzelf nauwkeurig bijsturen, los van de trekker.

Bekijk hier video van geshowde robots en schoffelmachines.